Medische registratie en universitaire ziekenhuizen
Een geneesheer werkzaam in een universitair ziekenhuis legt aan zijn provinciale raad een formulier voor dat per ingang van 1 januari 1985 in het kader van de medische registratie verplicht moet worden ingevuld voor elke patiënt die in een universitair ziekenhuis verbleef.
Aangezien in het voorgelegde formulier medische en administratieve gegevens worden dooreengemengd, rijzen vragen in verband met het medisch beroepsgeheim.
In zijn vergadering van 20 april 1985, formuleert de Nationale Raad onderstaand advies:
De Nationale Raad heeft op zijn vergadering van 20 april II., kennis genomen van Uw brief van 31 december 1984 met bijgaande formulieren.
Uit bedoelde documenten blijkt dat het hier eerder om een piloot‑studie zou gaan in het kader van een ziekenhuis.
In het voorgelegde formulier worden medische en administratieve gegevens dooreengemengd.
Documenten houdende medische gegevens vallen onder het medisch beroepsgeheim en mogen slechts worden medegedeeld met de instemming van de patiënt en voor zover zij bestemd zijn voor een andere arts belast met de "vervollediging van de diagnose of de voortzetting van de behandeling" of nog, in het kader van een medisch‑sociaal consult. Zelfs in bovenvermelde omstandigheden moet de mededeling tot de onmisbare gegevens beperkt blijven.
Ingeval documenten met medische gegevens om andere dan de hierboven vermelde redenen worden medegedeeld, dient dit op volstrekt anonieme wijze te gebeuren.
Het voorgelegde ontwerp‑formulier waarborgt deze anonimiteit op generlei manier.
In verband met bedoeld ontwerp‑formulier dient nog te worden opgemerkt dat onder B. Onder verantwoordelijkheid van de hoofdverplefe)g(st)er en meer bepaald onder vraag 21: "lndien patiënt tijdens verblijf op de afdeling tekens van infectie vertoonde: wond - sepsis - urinair - pulmonair - ander; indien "ander" welke: ...", naar hoofdzakelijk medische gegevens wordt gevraagd die slechts kunnen worden ingevuld door een arts en niet onder de verantwoordelijkheid van verplegend‑ of paramedisch personeel.
Volgens de huidige stand van zaken, kan het voorgestelde formulier niet worden aanvaard, vooral wanneer het zou kunnen worden medegedeeld om andere dan zuiver diagnostische of therapeutische redenen in het belang van de zieke: de anonimiteit is niet gewaarborgd, de administratieve en medische gegevens zijn in eenzelfde document vervat, en bepaalde gegevens kunnen, gelet op het medisch karakter, slechts worden ingevuld door een arts en niet door verplegend‑ of paramedisch personeel.