keyboard_arrow_right
Deontologie

Stages door Duitse artsen in België

De Nationale Raad wordt om advies verzocht met betrekking tot de stagemogelijkheden in België voor jonge Duitse artsen.

Jonge artsen die hun studies in de geneeskunde in Duitsland met succes hebben beëindigd, krijgen niet meer onmiddellijk hun "Approbation" of, m.a.w., de toelating tot het uitoefenen van het geneeskundig beroep op eigen verantwoordelijkheid. Zij moeten na hun studies eerst een 18 maanden lange stage, het zogenoemde "AiP", "Arzt im Praktikum", doorlopen. Voor die periode krijgen zij een voorlopige toelating tot het uitoefenen van hun beroep. Een stage in het buitenland wordt als "AiP‑Zeit" door de Duitse wetgeving aanvaard.

Tijdens de bespreking van deze adviesaanvraag komen uiteenlopende aspecten ter sprake. Moeten met name geen eisen worden gesteld op het gebied van taalkennis, van inzicht in de Belgische sociale zekerheid en de regels van geneeskundige plichtenleer ? Kunnen in het kader van de Europese Gemeenschap dergelijke stages worden geweigerd ? Beantwoorden deze jonge Duitse artsen aan de voorwaarden die gelden voor jonge Belgische artsen ?

Samengevat, moeten de Duitse artsen niet op voet van gelijkheid worden behandeld met de Belgische artsen en derhalve aan dezelfde voorwaarden voldoen ?

Het Bureau wordt ermee gelast een ontwerp‑antwoord voor te bereiden.