Deontologische casuistiek: Gebrek aan overleg
Deze casus werd door de orde behandeld. Hij is geanonimiseerd zonder te raken aan de essentie van de zaak.
Gebrek aan overleg
Sam
Dokter X is de huisarts van Sam, een adolescent. Sam volgt secundair onderwijs.
Hij komt vaak naar zijn huisarts met buikklachten en hoofdpijn. Sam is erg gesloten bij de arts. Hij geeft aan dat hij thuis veel problemen heeft. Hij wordt gepest op school. Dokter X begrijpt dat er meer zit achter de vage klachten.
Aanpak volgens het medisch dossier en verhaal van dokter X
- verwijzing naar Centrum Geestelijke Gezondheidszorg : Sam zegt dat hij daar in behandeling is, er is geen verslag
- voorstel dat moeder van Sam met school moet gaan praten
- verwijzing naar vertrouwenspersoon van school
- voorstel labo-onderzoek op middelengebruik. Dat onderzoek is niet uitgevoerd.
- 9 afwezigheidsattesten op 5 maanden tijd, in totaal voor 14 dagen.
De schooldirecteur van Sam ontvangt niet alleen deze 9 attesten, maar nog 6 attesten extra, op naam van dokter X, voor nog eens 16 dagen in totaal. Dokter X zegt dat hij deze attesten niet geschreven heeft. Sam zegt dat dokter X de attesten wel geschreven heeft.
Deze directeur legt klacht neer tegen dokter X wegens vermoeden van valse attesten.
An
Dokter X is ook de huisarts van An. An is een kind met mentale retardatie, dyspraxie, ADHD, kleine magere gestalte, ze is erg vatbaar voor infecties. Ze volgt lagere school in het bijzonder onderwijs. Ze wil niet naar school, omdat ze daar gepest wordt.
De mama van An heeft schizofrenie die onder controle is. Zij wil niet dat An Rilatine (methylfenidaat) neemt, omdat dat medicijn het risico op psychose verhoogt. Mama zegt dat An op school gepest wordt, en er blauwe plekken oploopt. Mama verwijt de schooldirectie dat ze An niet beschermen op de speelplaats. Het gezin heeft geen geld voor psychologische begeleiding. Mama is erg bang voor Covid, ze wil haar kind hier tegen beschermen.