Samenvatting workshop Zelfzorg

We zijn opgeleid om zorg te verlenen en dat doen we dag na dag en met veel inzet voor onze patiënten, maar soms lopen we onszelf voorbij, geven we geen aandacht aan alarmsignalen en komen we dan zelf in de problemen. Hoe we dat aanpakken wordt ons duidelijk gemaakt door de 2 sprekers met jaren ervaring.

De vraag naar hulp komt zowel van jonge artsen als oudere. Jongere artsen vragen zich dikwijls af of ze het wel aankunnen, voelen zich slaaf van het systeem, hebben geen tijd voor sociaal leven of voelen de druk van collega’s of van patiënten die veeleisender worden.

Ervaren artsen vragen zich af of ze wel de dokter zijn die ze willen zijn, lijden onder de tijdsdruk, de verhouding tussen werk en administratie, de impact van de digitalisering. Ze maken meestal geen tijd voor basistaken en behoeften en negeren hun eigen lichaamssignalen.

Lieve Galle is projectcoördinator bij Arts In Nood, HET VERTROUWENSPLATFORM VOOR PSYCHOLOGISCHE HULPVERLENING AAN ARTSEN. Zij beantwoordt jaar na jaar noodoproepen die via telefoon of e-mail binnenkomen. Deze noodoproepen nemen elk jaar toe. Zij contacteert een vertrouwensarts. De vertrouwensarts nodigt de arts binnen de 48 uur uit voor een intake gesprek.

Zo komen we terecht bij Sonja Didden. Zij is kinderpsychiater en systeemtherapeute. Zij voert een gesprek met de arts in nood, dat kan live, telefonisch of digitaal zijn. Dr. Didden zal na een uitgebreid gesprek de arts trachten bewust te maken van de noodsituatie waarin die zit en over de moeilijke eerste stap loodsen. Daarna wordt er een plan van aanpak opgesteld en opgevolgd.

Het is dus belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Wij geven zorg en advies over gezond leven aan anderen. We moeten dit ook voor onszelf doen. Wacht niet, zoek op tijd hulp! Zelfzorg betekent wel duidelijk: zorgen voor uzelf. En daar moeten we NU aan beginnen. Wacht niet tot we Arts in Nood moeten bellen.

Wij informeren de artsen, wat al een deel van de behandeling is:

Relaxerende spieroefeningen

Co-regulatie: je gevoel en emoties regelen met behulp van anderen en stress loslaten om zo te komen tot zelfregulatie. Om dit te faciliteren kan gebruikt gemaakt worden van oefensessies.

Beweging en ademhaling

We kunnen ons autonoom zenuwstelsel activeren door te bewegen: dat betekent actief aan de slag gaan terwijl we onze ademhaling onder controle houden. Dit vinden we in wandelen, fietsen, muziek, aanleren van nieuwe vaardigheden, zachte bewegingen zoals in Oosterse sporten.

Time Management

Ook als er geen tijd voor is moeten we toch tijd maken. Uzelf de vraag stellen: moet ik dit nu doen? Belangrijke zaken moeten gepland worden zoals verlof, beweging. In blokken plannen is een goed idee, o.a. administratie. Zaken die je minder graag doet eerst doen. Multitasking vermijden. Minder belangrijke zaken kunnen we wat uitstellen. Een goede tip: praktijkruimte aantrekkelijk maken, zeker pauzes inlassen en stress reguleren.

Besluit: “gezond” werken is maakbaar. Niet uitstellen maar nu beginnen oefenen.