In memoriam: prof. dr. Paul Broos

Op 11 december 2023 is professor Paul Broos overleden op de leeftijd van 78 jaar.

Hij werd geboren in 1945 in Brecht (provincie Antwerpen), in een bakkersgezin.

Hij studeerde geneeskunde in Leuven, en hij was gedurende zijn hele professionele carrière werkzaam in UZ Leuven en aan KU Leuven als traumachirurg en hoogleraar.

Hij was een monument in de medische en heelkundige wereld, die honderden chirurgen mee heeft opgeleid, en als docent op duizenden artsen een onvergetelijke indruk heeft gemaakt door zijn bevlogen stijl van lesgeven (in de anatomie, traumatologie, heelkunde, EHBO). Zijn studenten sprak hij aan met “lieverdjes”.

Hij hield vast aan principes maar met een warm hart en groot verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn patiënten en zijn medewerkers. Hij was zeer loyaal en hechtte veel belang aan collegialiteit.

Na zijn emeritaat in 2010 legde hij zich intensief toe op zijn levenslange passie geschiedenis, en meer bepaald de geschiedenis van de geneeskunde. Hij bleef dat vak gedurende nog vele jaren doceren. Hij schreef ook verschillende boeken over medisch-historische onderwerpen: ‘Meesters met het ontleedmes’, ‘Haestighe ziekten en epidemieën’, ‘Anatomia’, … Hij gaf hierover met zijn kenmerkend enthousiasme ook talloze voordrachten voor een publiek van zowel artsen als geïnteresseerde leken.

Professor Broos heeft zowel in UZ Leuven als daarbuiten meerdere bestuursfuncties uitgeoefend. Hij was diensthoofd-directeur van de dienst heelkunde van UZ Leuven, en was er gedurende vele jaren voorzitter van de medische raad. Ook na zijn emeritaat was hij nog lid van de raden van bestuur van verschillende ziekenhuizen.

De provinciale raad van Vlaams-Brabant en Brussel is dankbaar voor zijn jarenlange inzet voor de raad. Professor Broos was gedurende 12 jaar lid van de provinciale raad, waarvan 6 jaar als ondervoorzitter en 3 jaar als voorzitter (van 2009 tot 2012).

De raad wil aan de familie haar oprechte deelneming aanbieden.

Prof. dr. Martin Hiele